Sekans Lab Blog

Süt İşletmelerinde Arilik Süreci

Kategori: Arilik

Brucella Tüberküloz

SÜT İŞLETMELERİNDE ARİLİK SÜRECİ

Değişen ve gelişen dünyaya adapte olmaya çalışırken Türkiye 'de bulunan süt işletmeleride kendini geliştirmek ve ileriye gitmek zorundadır. Elli baş sağmal ve üzeri tüm süt işletmeleri arilik için özen göstermelidir.

Süt işletmelerinde arilik belgesini almak istediklerinde iki hastalık yönünde testte tabi tutulurlar:

1- Tüberküloz

2-Brucella

Tüberküloz ve Brucelladan ari olduğunu ispat eden işletmeler Arilik belgesini almaya hak kazanırlar.

SEKANS HAYVAN SAĞLIĞI LABORATUVARINDA ARİLİK PROSEDÜRÜ:

Büyükbaş ve küçükbaş hayvan işletmelerinde prosedür aynıdır.

1-Sekans Laboratuvarına başvuran işletme Tüberküloz ve Brucella hastalıkları için testte tabi tutulmadan önce ön hazırlık aşaması ile arilik süreci başlar. Bu süreç işletme veteriner hekimleriyle laboratuvar uzmanlarının ortaklaşa aldıkları kararlarla başlar. Bir ay kadar bir süreyi alır.

2-Testler için kan alınması ile devam eder. Kan alımı süreci hayvan sayısına göre 1gün ile bir hafta arasında değişir. Hayvan sayısı yüksek olan işletmelerde süreç daha uzun olabilir.Hastalıklarla ilgili detaylı bilgileri buradan ulaşabilirsiniz.

3-Alınan kanların işlenmesi ve sonuçların çıkmasıyla devam eder. Zaten en önemli basamak burasıdır. Sonuçlardaki Tüberküloz ve Brucella oranına göre işletmenin geleceğinin belirlenmesi. Burada deneyimli olmak gereklidir. Sekans Laboratuvar deneyimli kadrosuyla bu konuda her işletme için özel bir yol haritası çizer. Kadromuz içinde Prof. Dr. Nevzat YURDUSEV, Uzm. Dr. Ali Reza FARAJİ, Vet. Hek. Seda SEYFELİ, yıllarını hayvancılığa vermiş ve bu konuda bilgisine güvendiğimiz YILMAZ ÇAKMAK, VAHDET ÇAKMAK ve MURAT ÇAKMAK bulunmaktadır.  İŞLETME SAHİBİ,İŞLETME MÜDÜRÜ ve İŞLETME VETERİNER HEKİM' nin görüşleri alınarak işletmenin yol haritası çizilir.

4- Elde edilen pozitiflik oranları çok önemlidir. Oran %3-5 arasında ise bunu işletme göz ardı edebilir ve hayvanları kesime yollayabilir. Ama oran bundan fazla ise özel çözümler alınmalıdır.

5- Eğer ki işletme sahibi veya veteriner hekimi 2. testlere ihtiyaç duyarsa yapılmalıdır. Sekans  Hayvan Sağlığı Laboratuvarı olarak bunu onaylamakatayız. Çünkü bu süreç önemli ve meşakatlidir. Sonuçların doğruluğu açısından ikinci testler gereklidir.

İŞLETMELERİN ARİLİK SÜRECİ HAKKINDA  BÜTÜN SORULARINIZ İÇİN BİZE BURDAN ULAŞABİLİRSİNİZ.