Hayvan Hastalıkları Rehberi

Kedi Lösemi Virüsü - FeLV

Kedi Lösemi Virüsü

FeLV nedir?

Kedi lösemi virüsü (FeLV), oncornavirüs olarak bilinen bir grupta retrovirüs virüs ailesine aittir. Oncornavirüsler, diğer etkilerinin yanı sıra kanser gelişimine neden olurlar. FeLV, kedilerde önemli bir hastalık ve ölüm nedenidir. Kalıcı olarak (Persiste) virüs bulaşmış bir kedide, anemi, bağışıklık baskılama ve kanser gibi birçok ciddi hastalık geliştirme riski vardır. Enfekte kedilerin %80-90'ının FeLV teşhisinin ardından 3-4 yıl içinde öldüğü tahmin edilmektedir.

Nasıl Bulaşır?

Virüs; tükürük, burun salgıları, idrar, dışkı ve enfekte olmuş kedilerin sütü ile saçılır. Efeksiyonun belki de en yaygın olarak, uzun süreli sosyal temas (müşterek tımar, gıda kaselerinin paylaşımı, çöp tepsileri vb.) yoluyla yayıldığı düşünülmektedir. Bununla birlikte, virüs ısırma yoluyla da bulaşabilir. Bulaşma, enfekte olmuş bir anne kediden yavrularına, doğmadan önce veya emzirirken de gerçekleşebilir. FeLV bir kedinin vücudunun dışında uzun süre hayatta kalmaz- normal ev koşullarında muhtemelen birkaç saatten az.

Klinik bulgular:

FeLV, bir kedinin vücudunu birçok yönden olumsuz etkiler. Kedilerde kanserin en yaygın nedenidir, çeşitli kan bozukluklarına neden olabilir ve bir kedinin kendisini diğer enfeksiyonlara karşı koruma yeteneğini engelleyen bir bağışıklık yetmezliği durumuna yol açabilir. Bu nedenle, genellikle sağlıklı kedileri etkilemeyen yaygın bakteri, virüs, protozoa ve mantarlar FeLV ile enfekte olmuş kedilerde ciddi hastalıklara neden olabilir. Bu ikincil enfeksiyonlar, FeLV ile ilişkili hastalıkların çoğundan sorumludur.

Enfeksiyonun erken aşamalarında, kedilerin hiçbir hastalık belirtisi göstermemesi yaygındır. Bununla birlikte, zamanla (haftalar, aylar ve hatta yıllar), enfekte bir kedinin sağlığı giderek kötüleşebilir veya tekrarlayan hastalık ve göreceli sağlık döngüleri yaşayabilir. Virüs, kemik iliği hücrelerinde üretken bir enfeksiyon oluşturursa, çoğu kedi kalıcı (Persiste) olarak enfekte olacaktır.

 İşaretler şunları içerebilir:

 İştah kaybı

 Aşamalı kilo kaybı

 Büyümüş lenf düğümleri

 Kalıcı ateş

 Soluk diş etleri ve diğer mukus zarları

 Ağız ve diş eti iltihabı 

 Deri, idrar kesesi ve üst solunum yolu enfeksiyonları

 Kalıcı ishal

 Nöbetler, davranış değişiklikleri ve diğer nörolojik bozukluklar

 Çeşitli göz rahatsızlıkları

 Abort veya diğer üreme bozuklukları

 FeLV enfeksiyonunun teşhisi:

 Virüs izolasyonu- bu test, virüsün laboratuvar ortamında kültüre edilmesi yoluyla kan örneğindeki virüsün kendisini algılar.

 İmmünofloresan- bu, test kan hücrelerinde bulunan viral proteinlerin (antijenler) tespiti için yapılır.

 PCR (polimeraz zincir reaksiyonu)- bu test virüsün genetik materyalini tespit eder.

Ara sıra yanlış pozitif ve negatif sonuçlar ortaya çıkar, bu nedenle beklenmedik bir sonuç elde edilirse genellikle doğrulayıcı bir test yapılır.

Bir kedinin durumunu doğrulamak için bazen 12-16 hafta sonra yeniden test yapılması gerekir- kedi yakınlarda maruz kaldıysa negatif test edebilir. Tersi bir durumda, bir kedi enfekte olmuşsa, bazen pozitif test edebilir ve daha sonra enfeksiyonu ortadan kaldırabilir.

FeLV enfeksiyonunun tedavisi:

FeLV enfeksiyonu için bir tedavi yoktur ve tedavi büyük ölçüde semptomatik ve destekleyici tedaviye yöneliktir.

Tedavi şunları içerir:

İkincil enfeksiyonların hızlı teşhis ve tedavisi- immünosupresyon hali (bağışıklığın baskı altında olması), tedaviye yanıtı yavaşlatacağından daha uzun süreli tedaviye ihtiyaç duyulabilir.

Kaliteli beslenme desteği sağlamak ve sağlık riski taşıyabilen çiğ gıdalardan kaçınmak.

Yılda en az iki kez rutin veterinerlik ziyaretleri ve düzenli solucan, pire tedavileri ve aşılama ile iyi bir koruyucu sağlık programının sürdürülmesi.

Enfeksiyonun diğer kedilere yayılmasını önlemek ve diğer enfeksiyon ajanlarına maruziyeti azaltmak için enfekte kedileri karantinada tutmak.

Bazı durumlarda, destekleyici tedavi, kan transfüzyonu ve anemiyi yönetmek için ilaç kullanımını içerebilir.

Kemoterapi- FeLV ile ilişkili lenfomaları yönetmek için kullanılabilir.

Hiçbir tedavi FeLV enfeksiyonunu tedavi edemese de bazı ilaçlar viral replikasyonu azaltmaya ve enfekte olmuş kedilerin durumunu iyileştirmeye yardımcı olabilir:

İnterferon- rekombinant kedi interferon omega bazı ülkelerde mevcuttur- çalışmalar FeLV ile enfekte olmuş kedilerin tedavisinde bazı klinik faydaları olabileceğini öne sürdü, ancak etkisinin küçük olması muhtemeldir.

AZT (azidotimidin)- insanlarda HIV enfeksiyonunu tedavi etmek için kullanılan anti-viral ilaçlardan biridir ve bazı FIV enfeksiyonu vakalarında yardımcı olabilir. FeLV replikasyonunu azaltmaya yardımcı olmasına rağmen, kedilerde herhangi bir yararlı klinik etkiye sahip olduğuna dair çok az kanıt vardır.

Raltegravir- insanlarda HIV enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır ve FeLV-kedilerindeki son deneyimler bunun kendilerine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bu ilaç iyi tolere edilmiş gibi görünse ve FeLV replikasyonunu azaltmak için, klinik etkinliğinin hala belirlenmesi gerekir.

FeLV enfeksiyonunun kontrolü:

Kedilerin FeLV'ye maruz kalmasını önlemek için çaba gösterilmelidir;

Mümkünse, bir kedinin FeLV ve FIV durumu bilinmelidir.

Herhangi bir FeLV (veya FIV) pozitif kedi, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için diğer kedilerden uzak tutulmalıdır.

FeLV aşısının başarılı olduğu kanıtlanmıştır. Birkaç aşı mevcuttur ve bunlar genellikle enfeksiyona karşı değerli bir koruma seviyesi sağlar. Yavru kediler FeLV enfeksiyonuna daha duyarlı olma eğilimindedir ve tüm yavru kedileri rutin olarak aşılamanın iyi bir mantığı vardır (ideal olarak bir yaşlarında ve bir güçlendirici ile). Müteakip aşılamalar maruz kalma riskine dayanmalıdır (örn. Tek bir ev içi kapalı kedi FeLV'ye maruz kalma konusunda kayda değer bir risk taşımamaktadır, oysa bir iç-dış mekân kedisinde önemli olabilir.)

Prognoz

FeLV tanısı duygusal olarak yıkıcı olabilse de FeLV'li kedilerin uzun süre normal yaşamlarını sürdürebilmesi önemlidir. FeLV teşhisi konduktan sonra kediler için ortalama hayatta kalma süresi 2,5 yıldır. Bir kediye FeLV teşhisi konduğunda, kilo, iştah, aktivite seviyesi, eliminasyon alışkanlıkları, ağız ve gözlerin görünümü ve davranışın dikkatli bir şekilde izlenmesi, bu hastalığı yönetmenin önemli bir parçasıdır. Bu alanların herhangi birindeki herhangi bir anormallik belirtisi durumunda bir veterinere derhal danışmalıdır.

Kaynaklar:

https://icatcare.org/advice/feline-leukaemia-virus-felv/

https://www.vet.cornell.edu/departments-centers-and-institutes/cornell-feline-health-center/health-information/feline-health-topics/feline-leukemia-virus


Hastalık kategorisi: Bağışıklık Sistemi Hastalığı
Hastalığın görüldüğü ırklar: Kedi