İshal, genç hayvanlar için en önemli hastalık problemidir ve diğer sendromlardan çok daha fazla üreticinin mali kaybına neden olur. Rotavirus ishalin en önemli nedenidir. Bu virüs hemen hemen her çiftlikte mevcuttur ve bütün genç hayvanlar risk altındadır.
Diğer ajanlar, özellikle Coronavirus, E.coli ve Cryptosporidium mevcut olması halinde risk çiftliklerde çok daha yüksek olur. Bu ajanlar çoğu zaman rotavirüsle birleşerek ağır ishallere neden olurlar.
Genç hayvan ishallerinin önlenmesinin iki önemli anahtarı vardır; kolostrumdan en iyi şekilde yararlanmak ve hijyeni sağlamak.
Hijyen
İyi hijyen buzağıların arasında hastalık yayılımını azaltır. Yataklıkların kuru olduğundan emin olun, farklı yaşlardaki hayvanları birbiri ile karıştırmayın. Hasta hayvanları derhal hasta bölümüne ayırın ve eski gruba getirmeyin.
Kolostrum
Kolostrum genç hayvanlar için bağışıklığın anahtarıdır. Rotavirus gibi hastalık etkenlerine karşı spesifik antikorları içerdiği gibi, laktoferrinler gibi spesifik olmayan koruyucu sistemleri ile bakteriyel gelişimi engeller. Doğumdan sonra 6 saat içinde yeterli kolostrumun verilmesi (buzağılarda en az 2 litre) genç hayvan ishallerinin kontrolünde hayati önem taşımaktadır.
Eğer 3 hafta boyunca kolostrumla beslenme yapacaksanız, kolostrumu dondurarak saklayabilirsiniz. İlk gün kolostrumu yeterli değil ise tercihen sadece doğan yavruya verilebilir.
Aşılama
Kolostrum antikorlarının düzeyi, annenin aşılanma zamanı ile ilgilidir. Doğum öncesi bir ve üç ay arasında aşılama önemli ölçüde kolostrum antikorların miktarını artacaktır. Aşılanmış ineklerin ürettiği kolostrumun, yavruya doğumdan sonra en az iki litre verilmesi, yedi gün boyunca rotavirüs enfeksiyonundan korumak için yeterli antikorun yavruya iletildiği anlamına gelir.
Takip
İyi hijyen ve aşılanmış sığırlardan yeterli kolostrum alımına rağmen hala ishal ile ilgili sıkıntı yaşıyorsanız, daha ileri testlere ihtiyaç duyabilirsiniz. Öncelikle kolostrumdan yavruların yeterince antikor alıp almadığını basit bir kan testi ile ölçebilirsiniz. Çiftliklerde buzağıların en az %20 sinin yeterli antikor seviyesine ulaşamadığı bilinmektedir. Ayrıca salmonella gibi mikroorganizmaların varlığının araştırılması gerekebilir.