Kategori: Süt Kalitesi
Süt kalitesinin ölçüsü, çiğ sütün içerdiği bakteri miktarı ile ilişkilidir. İdeal olarak, çiğ süt 1 ml’ de 5,000 den az bakteri içermelidir. Sağım prosedürleri, sağım ekipmanları iyiyse ve soğutma yeterliyse, çoğu çiftlik için 10.000/ml bakteri oranı ulaşılabilir olmalıdır. Maksimum yasal sınır 100.000/ml dir.
Süt ürünlerinde toplam bakteri analizinde Plate Count Skim Milk Agar besiyeri kullanılması IDF (Uluslararası Sütçülük Federasyonu; International Dairy Federation) tarafından önerilmektedir. Günlük ve standart uygulamada inkübasyon sıcaklığı 28 °C ve süresi 48 saattir, Avrupa ülkelerinde yaygın olarak 30-32°C kullanılır. Toplam bakteri ile “toplam mezofil aerob bakteri” kastedilir, İnkübasyon sonunda besiyerinde oluşan koloniler sayılır.
Tank sütünde yapılan toplam bakteri sayımı 10.000/ml üstünde gerçekleşiyorsa, aşağıdaki etkenlerin gözden geçirilmesi gerekir;
-Sağımdan sonra sağım ekipmanları yeterince iyi temizlenmemiş veya dezenfeksiyon ihmal edilmiş olabilir.
-Yıkama suyu sıcaklığı 65-75 °C başlamalı ve 45 °C de su tahliye edilmelidir.
-Yanlış miktarda veya türde deterjan, asit ve dezenfektan kullanımı.
-Contalar, hortumlar, sağım başlıkları ve kauçuk parçalar gibi sağım ekipmanları temiz olmalıdır. Çatlayanlar ve tortu bağlayanlar yenilenmelidir.
-Hayvanlarınız mümkün olduğunca çamurdan uzak tutun, ayrıca memelerdeki yoğun ve uzun tüylerin kesilmesi gerekebilir.
-Kötü meme sterilizasyon prosedürleri, meme başlarının yıkanması için aşırı su kullanımı. (Meme başları sağımdan önce temiz ve kuru olmalıdır).
-Yavaş soğutma veya 4°C üzerinde sıcaklık. (Sağım sırasında süt sıcaklığı 7 °C altında ve sağımdan sonra iki saat içerisinde 4°C altına inmelidir.)
-Mastitis enfeksiyonları çok sayıda bakterinin süte geçmesine neden olur.
Aşağıdaki tablo mikrobiyal kontaminasyon kaynaklarının belirlenmesine yardımcı olabilir.
Bakteri oranı
Mastitis
Kirli meme
Kirli ekipman
Yetersiz soğutma
˃10.000/ml
Olası
˃100.000/ml
Nadiren
Yüksek olasılık